Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Printer-friendly version
img_5033.jpeg
img_5034.jpeg
img_5042.jpeg
img_5057.jpeg
img_5063.jpeg

O Δήμος Έδεσσας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας του διοργάνωσε από τις 22/09/2023 έως και τις 25/09/23 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Έδεσσας σε συνεργασία με τους Ιατρούς ΚΑΡΑΜΟΥΤΑ ΛΟΥΚΑ, ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΘΩΜΑΙΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ και ΦΑΛΙΑΓΚΑ ΠΕΤΡΟ.  Εξετάστηκαν συνολικά 248 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 8 από αυτούς παραπεμφθήκαν για περαιτέρω έλεγχο στους θεράποντες ιατρούς τους.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι «Ήταν μία ακόμα εξαιρετικά πετυχημένη δράση πρόληψης. Η πρόληψη σώζει ζωές και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες τέτοιες δράσεις, ενώ πολλοί συμπολίτες μας συμμετέχουν σε αυτές και έτσι δημιουργείται μία κουλτούρα πρόληψης στον τοπικό πληθυσμό».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή δήλωσε «Μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, διοργανώνοντας προγράμματα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.»

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το sitewww.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.