Εδεσσαϊκό Καρναβάλι - Edessa Carnival 7-18 Μαρτίου 2024

Printer-friendly version

 

 






Παραδοσιακή Βραδιά: Η Πολυμορφία του Πολιτισμού στο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι

 

Η πόλη της Έδεσσας έζησε μια βραδιά γεμάτη παράδοση, χορό και μουσική, καθώς οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Έδεσσας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ζωή στην εκδήλωση "Παραδοσιακή Βραδιά", που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Μικρών Καταρρακτών στην Έδεσσα, την Τετάρτη 13/03, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.

Σε αυτήν την εκδήλωση, η πολυμορφία του τοπικού πολιτισμού έλαμψε με τον πιο λαμπερό τρόπο, καθώς οι συμμετέχοντες σύλλογοι παρουσίασαν τα πιο αυθεντικά και ενδιαφέροντα κομμάτια της παράδοσής τους.

Ο Χορευτικός όμιλος Έδεσσας "Αιγαι", η Εδεσσαϊκή Λαογραφική Εστία, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας "Απειρωτάν", η Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας & Περιχώρων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πέλλας "Η Μπίγα", ο Σύλλογος φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και χορού, ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ. Θεόδωρος Γαβράς, και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας "Μέγας Αλέξανδρος" προσέφεραν έναν εκρηκτικό συνδυασμό χορών και εκφραστικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η μουσική παρουσία της μπάντας "Χάλκινα Ηχοχρώματα" πλαισίωσε με μοναδικό τρόπο κάθε στιγμή της εκδήλωσης, δίνοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους έναν ακόμα λόγο να χορέψουν και να γευτούν την αληθινή χαρά της παράδοσης.

Στην εκδήλωση παρών ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τσεπκεντζής και πάρα πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Η "Παραδοσιακή Βραδιά" αποτέλεσε ένα ακόμα κεφάλαιο στην επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού και ενίσχυσε τη φήμη της περιοχής ως πολιτιστικού πόλου, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό της.

 

Καρναβαλοποδηλατοδρομία  …

Η Έδεσσα είναι φιλικός στα ποδήλατα προορισμός

 

Δεκάδες ποδηλάτες έστειλαν το δικό τους πράσινο-οικολογικό μήνυμα με μια μοναδική καρναβαλοποδηλατοδρομία στους δρόμους της Έδεσσας, σφυρίζοντας και μεταφέροντας το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι με τους … δύο τροχούς με την αμέριστη συμπαράσταση της Τροχαίας Έδεσσας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ποδηλατικός σύλλογος «Αερωπός» και πολλοί ποδηλάτες και ποδηλάτισσες από την πόλη, την περιοχή αλλά και επισκέπτες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι τυμπανιστές «Κάρανος» ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν τα τύμπανα αναπαρήγαγαν τους χτύπους της καρδιάς του ποδηλάτη, … στην ανηφόρα … την κατηφόρα αλλά και τον τερματισμό. Κληρώθηκαν μπλουζάκια, δώρα και ένα ποδήλατο από τους χορηγούς της εκδήλωσης. Συγκινητική η στιγμή που η μικρή Μαρία «με τα Κίτρινα» κέρδισε το κίτρινο ποδήλατο, το πρώτο της ποδήλατο όπως μας είπε … Όλοι ευχήθηκαν και του χρόνου περισσότεροι ποδηλάτες στους δρόμους μιας πόλης που θέλει να είναι φιλική στο ποδήλατο έχοντας το σήμα BIKEFRIENDLY Προορισμός κάτι που τόνισε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Ελένη Λαζάρου. 

Οι εκδηλώσεις του πλούσιου φετινού προγράμματος σας προσκαλούν να συμμετέχετε σε ένα σύγχρονο, σατυρικό, παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι, στην Έδεσσα & την Βεγορίτιδα, την περίοδο 7-18 Μαρτίου και να συντονιστείτε στους ρυθμούς της Εδεσσαϊκής Αποκριάς!

 

Το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι καλύτερο από ποτέ …

αγκάλιασε μαζί με τους καρναβαλιστές πάνω από 15000 επισκέπτες

 

Με ανεπανάληπτο κέφι ολοκληρώθηκαν οι γιορτές του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού με ένα πλήρες συνεχές πρόγραμμα 15 ημερών το οποίο άγγιξε όλες τις χορδές με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν η καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση του Σαββατόβραδου με πάνω από 15000 επισκέπτες οι οποίοι απόλαυσαν την παρέλαση των 17 ομάδων του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού με 2500 καρναβαλιστές. Αμέσως μετά την παρέλαση με ξέφρενο κέφι το πάρτυ H2O κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον στους Μικρούς Καταρράκτες και σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Οι γιορτές της Εδεσσαϊκής Αποκριάς έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και στην πόλη της Έδεσσας όπου άλλοτε περνούσε η Αρχαία Εγνατία Οδός. Από εδώ πέρασε και ο Χοίρος ο Πασίφιλος ο πρώτος καταγεγραμμένος πολιτιστικός επισκέπτης της πόλης για να συμμετέχει σε ένα ανάλογο διονυσιακό γλέντι πριν 2 χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία συνεχίζεται …  Το ενδιαφέρον φάνηκε από νωρίς στις συγκεντρώσεις της ανοικτής εθελοντικής οργανωτικής επιτροπής με συγκλονιστική συμμετοχή. Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχώρισε για πρώτη φορά η επίσημη έναρξη του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, αλλά και το τραγούδι του. Αξιοσημείωτη η παρουσία της Έδεσσας στους δρόμους του Κουδουνιού στην Θεσσαλονίκη μαζί με όλα τα παραδοσιακά έθιμα της Μακεδονίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στην συνέχεια το εργαστήρι με την έκθεση αποκριάτικης μάσκας στο «Χατζηγιάννειο», η Τσικνοπέμπτη με τις δεκάδες ψησταριές να έχουν μετατρέψει την Έδεσσα σε μια πόλη του χορού και του γλεντιού. Το πρωτότυπο Καρναβάλι “Edessa Under Water Carnival” (κάτω από το νερό) ήρθε για να μείνει ενώ το Παιδικό Καρναβάλι έκλεψε καρδιές και στην Έδεσσα & στην Βεγορίτιδα.  Η Καρναβαλοποδηλατοδρομία απέδειξε ότι η Έδεσσα είναι φιλική στο ποδήλατο και της αξίζει να συμμετέχει ανάμεσα στους BikeFriendy προορισμούς. Ένα πρότυπο Dog Carnival έβαλε τους τετράποδους φίλους στο παιχνίδι της αμφίεσης. Η παράδοση τιμήθηκε δεόντως τόσο στην βραδιά των συλλόγων της Έδεσσας όσο και του γύρου της πόλης με τα «Κουδουνίσματα» ενώ το Κυνήγι Θησαυρού μέσα στο γεωπάρκο καταρρακτών το ακολούθησαν παιδιά της πόλης και της περιοχής αλλά και πολλοί επισκέπτες. Την Κυριακή της Αποκριάς κυριάρχησε το έθιμο της «Λάμκας» με το αυγό και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα η φασολάδα είχε την τιμητική της σε όλες τις διαστάσεις ενώ οι χαρταετοί πέταξαν στην Βεγορίτιδα σε μια ανοιξιάτικη φύση στα καλύτερα της.