Παρέμβαση του ΤΟ.ΣΥ.Νέων Δήμου Έδεσσας για τα προβλήματα των νέων με τον ΟΑΕΔ

Παρέμβαση του ΤΟ.ΣΥ.Νέων Δήμου Έδεσσας για τα προβλήματα των νέων με τον ΟΑΕΔ
Printer-friendly version

Δ/νση : Πλατεία Αιγών 1 Έδεσσα 24/02/12

Τ.Κ: 58200, Έδεσσα Πέλλας Αρ.Πρωτ.: - 102 –

Τηλ.επικ:2381050780 – 6980592084

Fax: 2381026594

e-mail: antonisbourdanis@hotmail.com

 

 

ΠΡΟΣ

 

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

KΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτές Ν.Πέλλας

Δήμαρχος Έδεσσας

Αντιπεριφερειάρχης

Γ.Γ. Νέας Γενιάς

Μ.Μ.Ε

 

Τον Δήμαρχο

Κύριε Υπουργέ,

 

Το Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Έδεσσας, κατόπιν σχετικής εισήγησης των μελών του, και με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων, αποφάσισε να σας μεταφέρει κάποια αιτήματα – προτάσεις, που πιστεύουμε πρέπει να δείτε πιο εμπερειστατομένα και κάτω από το πρίσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει και που πλήττει, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, χιλιάδες εργαζόμενους.

Ως νέοι άνθρωποι στον τόπο μας, πιστεύουμε ότι ο Νόμος 2768/99 και ειδικότερα οι παράγραφοι 4.α και 4.β του άρθρου 5 πρέπει να τροποποιηθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναφερόμαστε στους ανέργους ηλικίας 29 έως 55 ετών, οι παροχές ασθενείας των οποίων σε είδος καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, εάν μέχρι εκείνη την στιγμή έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 600 ημέρες εργασίας.

Παράλληλα, στην παράγραφο 4.α.i αναφέρεται ότι το κατώτατο όριο των 600 ημερών προσαυξάνεται ανά εκατό ημέρες ανά έτος, από το 30ο έως το 54ο έτος της ηλικίας τους.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα μετρούμε 1.200.000 ανέργους, με δραματικές τάσεις αύξησης αυτού του αριθμού, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα όρια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αποφάσεις που είχαν παρθεί πριν από 13 χρόνια.

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί, που εξαιτίας αυτού του Νόμου και άνεργοι μένουν και δεν δικαιούνται τις παροχές ασθενείας σε είδος.

 

Φρονούμε λοιπόν, ότι πρέπει να εξετάσετε σοβαρά αυτή την περίπτωση, που είναι κοινωνικά άδικη, καθώς το μακροχρόνιο της ανεργίας, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει στον κόσμο να συμπληρώσει τα όρια που απαιτούνται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, φρονούμε ότι απαιτείται η μείωση των ορίων ημερών εργασίας για τις ηλικίες 30 έως 54 ετών, προκειμένου, τουλάχιστον, οι άνεργοι να δικαιούνται τις παροχές υγείας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι πρέπει να δείτε, για το ίδιο θέμα, με μία πιο ανθρώπινη ματιά τους ανθρώπους της αγοράς, που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε (πρώην Τ.ΕΒ.Ε) και που μέρα με την μέρα αναγκάζονται να κλείνουν τις μικρές τους επιχειρήσεις, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν στην οικονομία μας.

Μπορούν να θεωρούνται άνεργοι, δεν μπορούν όμως να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα 29 έως τα 54 έτη, αν πρωτίστως δεν έχουν ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προυποθέσεις.

Ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται στα υπ΄όψιν τα χρόνια ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε.

Είναι κοινωνικά άδικο και απάνθρωπο, ειδικότερα σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και σ΄αυτην την κατηγορία των συνανθρώπων μας.

Κατανοώντας ιδιαίτερα την δυσκολία των καιρών, αλλά και με το θάρρος της ελεύθερης γνώμης και του δικαιώματος της διεκδίκησης όλων αυτών που αναλογούν στο καθένα μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε τα παραπάνω ζητήματα που σας θέσαμε, η τροποποίηση των οποίων θα δώσει βαθιές ανάσες σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και του Ελληνικού λαού, που πλήττεται βάναυσα αυτή την περίοδο.

 

 

Ο Πρόεδρος

ΤΟ.ΣΥ.Ν Δήμου Έδεσσας

 

 

Αντώνης Μπουρδάνης