Θεσμός το Αντικαπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ

Printer-friendly version
tournoua_3.jpg

 

ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Μετά από 6 χρόνια συνεχόμενης διοργάνωσης και με την συμμετοχή κάθε χρονιά όχι λιγότερων των 12 ομάδων και 150-200 παικτών, το Αντικαπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ έγινε θεσμός και δεν ανήκει ούτε στο Κέντρο Πρόληψης, ούτε στον Δήμο, ούτε σε κανέναν άλλον. Ανήκει σ’ όλους αυτούς που συμμετέχουν και σ’ αυτούς που το παρακολουθούν.

Τι προσφέρει το Τουρνουά; και γιατί έγινε θεσμός;

Παρά τις γκρίνιες και τις όποιες μίζερες κατά καιρούς αντιπαραθέσεις το Τουρνουά είναι ένας τόπος συνάντησης. Δίνει την ευκαιρία σε φίλους και συναδέλφους να βρεθούν μαζί και να παίξουν.. αρχικά να παίξουν! Το μπάσκετ είναι μόνο η αφορμή. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά, για κάποιους που ίσως στο παρελθόν δεν τα είχαν καταφέρει, να συμμετέχουν σ’ ένα «επίσημο» τουρνουά να νιώσουν την χαρά της συμμετοχής. Είναι ευκαιρία και για λίγη γυμναστική. Κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι έβαλαν μερικά κιλά παραπάνω.. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καθιέρωσαν τις εβδομαδιαίες προπονήσεις σ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς για να προετοιμαστούν για το επόμενο Τουρνουά, την επόμενη αναμέτρηση, «μάχη»..

Αρκετές από τις ομάδες αποτελούνται από παρέες φίλων που συγκροτήθηκαν σε ομάδα. Τέτοιες είναι οι Rock ΄84 (πρώτη εμφάνιση φέτος και μάλιστα εξαιρετική και με ιδιαίτερο ομαδικό πνεύμα), η «Νέμεσις», η ομάδα των «Σκυδραίων» που έρχονται και με τα παιδιά τους από την Σκύδρα απλά για να παίξουν και να χαρούν τον αγώνα, όχι για να κερδίσουν. Επίσης ο Σύλλογος των Δικηγόρων που παρά την έλλειψη έμψυχου δυναμικού συμμετέχει ενεργά όλα τα χρόνια και δίνει το παρόν, αλλά και άλλων ομάδων.

Το Τουρνουά δίνει την ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από την ρουτίνα της καθημερινότητας, «έχω αγώνα σήμερα».. λέει ο «παικταράς» στην σύντροφο του, στην γυναίκα του ή στην μάνα του και φεύγει για το γήπεδο. Είναι όμορφη η εικόνα που έρχονται μητέρες με τα παιδιά να καμαρώσουν τον πατέρα «τους». Είναι όμορφη η εικόνα όταν αφιερώνει το καλάθι που βάζει ο «μεγάλος μπασκεμπολίστας» στην γυναίκα του ή στο παιδί του, άσχετα αν αυτό είναι το πρώτο μετά από 5 ή 6 χρόνια συμμετοχής. Έχει την δική του μοναδική αξία. Είναι όμορφο όταν όλος ο πάγκος, οι συμπαίκτες, η κερκίδα χειροκροτεί όχι μόνο το καλάθι, αλλά και την προσπάθεια! Είναι όμορφο να βλέπεις σ’ ένα Τουρνουά να συναντιούνται τα «νεούδια» με τους παλαίμαχους. Οι μαθητές με τους καθηγητές. Να συνυπάρχει η ορμητικότητα με την εμπειρία, παίκτες εν ενεργεία αλλά και παίχτες τελείως «άπαιχτοι»…

Να μην ξεχάσουμε ότι απελευθέρωσε και δημιουργικές - δημοσιογραφικές δυνάμεις. Η ιστοσελίδα (http://teachersonics.blogspot.gr), που δημιουργήθηκε με αφορμή το Τουρνουά από την ομώνυμη ομάδα με 16.000 χτυπήματα συνολικά πήρε «φωτιά» κατά την διάρκεια του Τουρνουά. Φωτογραφίες, σχόλια.. στατιστικά των αγώνων και των παικτών.. Τόσες επισκέψεις δεν έχει ούτε το contra.gr, που λέει ο λόγος..

Το Αντικαπνιστικό Τουρνουά έγινε θεσμός και ανήκει σ’ αυτούς που συμμετέχουν. Φέτος για πρώτη χρονιά υπήρξε τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη ομάδων, που ανέλαβε πολλά διαδικαστικά θέματα και τα διεκπεραίωσε με επιτυχία.

Αυτό δείχνει την διάθεση συμμετοχής, την διάθεση για αυτοοργάνωση, την ανάληψη ευθυνών από πλευράς τους για την επιτυχημένη διεξαγωγή. Το Κέντρο Πρόληψης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό και συνεχίζει να το υποστηρίζει και να το βελτιώνει με την βοήθεια όλων.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σ’ όλους, όσοi βοήθησαν και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σ’ όλους όσους συμμετείχαν, παίκτες και θεατές !!!                                                                  Λάζαρος Σιάντσης

Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Π.