Δημοσία διαβούλευση για τα ΤΟΣΥΝ

Printer-friendly version

Δ/νση : Πλατεία Αιγών 1                                                                                                                                                                                      Έδεσσα 15 Μαρτίου 2013

Τ.Κ: 58200, Έδεσσα Πέλλας                                                           

Τηλ.επικ:2381022966

Fax: 2381026594

e-mail: dsn@edessacity.gr

 

Δελτίο Τύπου

ΘΕΜΑ: Δημοσία διαβούλευση για τα ΤΟΣΥΝ

 

Από το γραφείο τύπου του ΤΟ.ΣΥ.Νέων Δήμου Έδεσσας ανακοινώνεται το εξής:

 

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τη συμμετοχής των νέων στα κοινά, προχωρεί στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ).

Πρόκειται έναν σχετικά νέο θεσμό στη χώρα μας- ξεκίνησε το 2008 οπότε έγιναν και οι πρώτες εκλογές. Στην πορεία όμως ατόνησε καθώς ουδέποτε εξαγγέλθηκαν οι επόμενες αρχαιρεσίες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή λειτουργία και συμμετοχή των εκλεγμένων στα Τοπικά Συμβούλια Νέων.

Στόχος του θεσμού ήταν και παραμένει, η ολοκληρωμένη, μαζική, άμεση και αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στα κοινά. Κι αυτό επιτυγχάνεται στην πράξη, με τη δημιουργία ενός ΤΟΣΥΝ σε κάθε Δήμο- μετά από διενέργεια εκλογών- που θα έχει την αρμοδιότητα να προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική νεολαία.

Δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές έχουν όλοι οι νέοι, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν οι ίδιοι με αυτά που τους αφορούν, αναζητώντας λύσεις και προτάσεις προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες και σε εκείνες φυσικά του τόπου στον οποίο ζουν.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διοργανώνει δημόσια διαβούλευση για την ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων και την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας του θεσμού.

Για το λόγο αυτό, καλεί τους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, στην on-line πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου, που θα λειτουργεί στον δικτυακό τόπο WWW.TOSYN.GR.

Η πλατφόρμα διαλόγου θα είναι ανοιχτή για προτάσεις από τις 12 Μαρτίου και για έναν μήνα, έως και τις 12 Απριλίου.

 Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Έδεσσας, σας υπενθυμίζει παρακάτω τις προτάσεις και επισημάνσεις που είχε καταθέσει στην Γ.Γ.Ν.Γ με (Α.Π 51/12-4-2010) για την παρόμοια διαβούλευση που είχε πραγματοποιηθεί τότε:

 

  1. Την απευθείας ενσωμάτωση του κάθε νέου δημότη στα μητρώα του ΤΟ.ΣΥ.Ν του εκάστοτε Δήμου μέσου του ληξιαρχείου.
  2. Την αναπροσαρμογή και την ακριβή ρύθμιση της χρηματοδότησης των ΤΟ.ΣΥ.Ν για τις δράσεις του.
  3. Δικαίωμα ψήφου του προέδρου ή ορισμένου αντιπροσώπου από το συμβούλιο των ΤΟ.ΣΥ.Ν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σε θέματα που αφορούν τη νεολαία, με σκοπό την ισχυροποίηση του συμβουλίου μέσα στον αντίστοιχο Δήμο.
  4. Άμεση ενημέρωση για τις αλλαγές που δρομολογεί ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ καθώς και για την μεταβατική περίοδο έως τις εκλογές με την νέα δομή των Δήμων.

 

Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας         

ΤΟ.ΣΥ.Ν Δήμου Έδεσσας                                                      ΤΟ.ΣΥ.Ν Δήμου Έδεσσας       

      

 

Αντώνης Μπουρδάνης                                                                       Ειρήνη Θωμαϊδου