Απόφαση ΚΕΔΕ για το προσωπικό της Τουριστικής Α.Ε.

Printer-friendly version

Μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για το θέμα των εργαζομένων της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε. έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και συντονισμένων κινήσεων του Δήμου Έδεσσας. Η αρχή είχε γίνει με τη συνάντηση του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου και του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ και Αντιδημάρχου Έδεσσας, κ. Γιάννη Μουράτογλου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστα Πουλάκη, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για το θέμα της Τουριστικής Α.Ε. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Έδεσσας, παρουσία και εκπροσώπων των εργαζομένων της επιχείρησης, είχε συνάντηση με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, κ. Πάνο Ζυγούρη, προκειμένου να βρεθεί το νομικό πλαίσιο για την λύση του προβλήματος. Αυτό το νομικό πλαίσιο είναι  επί της ουσίας η εισήγηση της επιτροπής θεσμών και ισότητας της ΚΕΔΕ προς το Δ.Σ. ΚΕΔΕ  που πήρε την απόφαση.

Σύμφωνα την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ προτείνεται τροποποίηση της διάταξης για το μέλλον των εργαζομένων σε νομικά πρόσωπα των οποίων οι Δήμοι κατέχουν πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και λύονται για οποιονδήποτε λόγο. Οι εργαζόμενοι αυτοί, προτείνεται από την ΚΕΔΕ, να μεταφέρονται στον οικείο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την απόφαση αυτή, σηματοδοτείται η  έναρξη της επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που έγινε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως είναι σαφές ότι δεν επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Από εδώ και πέρα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Βουλευτών να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ και να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου τόνισε «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών, που έγιναν στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΕ, αφού παρουσιάσαμε τις απόψεις μας και προχωρήσαμε σε διαβούλευση με πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με την πρότασή της δίνει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε.

Η Κυβέρνηση, που μας υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί μαζί μας για την επίλυση του θέματος, έχει έτοιμη την νομική επεξεργασία και την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να την υιοθετήσει και να δώσει λύση λαμβάνοντας νομοθετική πρωτοβουλία

Από την πλευρά μας δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο άλλα και μεθοδικότητα στις κινήσεις μας. Η επιχείρηση με τη σημερινή της μορφή δεν είναι βιώσιμη. Αυτοί που παριστάνουν τους εργατοπατέρες θα πρέπει να σκεφτούν και το σύνολο των δημοτών μας και τις επιπτώσεις που έχουν μερικές αυθαίρετες πράξεις στο σύνολο των οικονομικών του Δήμου μας».

 

 

ΑρχείοΜέγεθος
apofasi_kede.pdf79.32 KB