Πρόσκληση συμμετοχής στην 1η Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Έδεσσας

Printer-friendly version

Ο Δήμος Έδεσσας αντιλαμβανόμενος την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων τα οποία σχετίζονται άμεσα με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών, αλλά και της γενικότερης κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης, προχώρησε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όχι μόνο για την πόλη της Έδεσσας, αλλά για το σύνολο του Δήμου. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης των γενικών κατευθύνσεων που θα κινηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο Δήμος Έδεσσας διοργανώνει την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Έδεσσας την 1η Δημόσια Διαβούλευση, με θέμα «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ».

Η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ανατέθηκε από τον Δήμο Έδεσσας, στους συμπράττοντες μελετητές ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΟΦΙΑ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός - ΜΥΡΙΣΙΩΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε, Σύμβουλοι Μηχανικοί - ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Μηχανικός.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο εστιάζει στους ανθρώπους (δημότες – επισκέπτες) και εστιάζει στην ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα, αλλά και των συνθηκών κινητικότητας στους λοιπούς οικισμούς του Δήμου.

Ειδικότερα για την πόλη της Έδεσσας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, οι ανάγκες  τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει ένα αποτελεσματικό ΣΒΑΚ είναι:

  • · Η ανάγκη για την αύξηση του ποσοστού χρήσης των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και η πεζή μετακίνηση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων, για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων. Το γεγονός αυτό ενισχύει την θέση ότι πρέπει άμεσα να γίνει η υλοποίηση ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων που θα κάνουν ελκυστικούς τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους μετακίνησης.
  • · Η ανάγκη απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης όλων των ατόμων χωρίς διάκριση, μεταξύ των οποίων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ). Ο γενικότερος σχεδιασμός, θα πρέπει να εστιάζει σε δράσεις για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.
  • · Η ανάγκη πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες – δομές, που ελέγχονται από το Δήμο (πρώην κοινοτικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, Δημοτικό Κατάστημα, ΚΕΠ κ.λπ.), η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί στα πλαίσια σύνταξης ενός ΣΒΑΚ.
  • · Η ανάγκη πρόσβασης σε τουριστικούς προορισμούς του Δήμου (αλλά και σε χώρους γενικότερου ενδιαφέροντος όπως ναοί, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.) και η ανάδειξή τους είναι περιορισμένη, και χρήζει βελτίωσης
  • · Η ανάγκη αναβάθμισης της χρήσης επιπλέον μέσων μεταφοράς για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων πέραν της χρήσης Ι.Χ. και λεωφορείων των ΚΤΕΛ (π.χ. αστική συγκοινωνία, σιδηρόδρομος κ.λπ.)

Σημαντικό χαρακτηριστικό κατά την διαμόρφωση ενός ΣΒΑΚ και μια από τις βασικές διαφορές του σε σύγκριση με τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό, αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των εμπλεκόμενων θεσμικών και άλλων φορέων, καθώς επίσης και των πολιτών. Στα πλαίσια αυτής της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης, θα προσδιοριστούν και θα προτεραιοποιηθούν οι προσδοκίες σχετικά με το μέλλον του Δήμου όσον αφορά στην κινητικότητα, ώστε να διαμορφωθεί το όραμα πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ.

Για αυτό το σκοπό η συμμετοχή σας θεωρείτε ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη στην 1η Δημόσια Διαβούλευση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την συμβολή σας σε μια εποικοδομητική συζήτηση για τον εντοπισμό όλων των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην κινητικότητα εντός του Δήμου Έδεσσας, ώστε να καθοριστούν οι προτεραιότητες και το όραμα για το μέλλον, σύμφωνα με το οποίο θα διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑ Ι ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

 

10:00 - 10:30

Προσέλευση – Εγγραφές

10:30 -11:00

Χαιρετισμός από Δήμαρχο – Υπηρεσία

11:00 – 11:30

«Καθορισμός Προσδοκιών Και Διατύπωση Κοινού Οράματος»

Ομιλητές:

 

κα. Λεβέντη Σοφία, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός

 

κ. Μπελιμπασάκης Μιχάλης, MSc Συγκοινωνιολόγος Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός

11:30 – 12:00

Διάλειμμα - καφές

12:00 – 13:30

Τοποθέτηση φορέων σχετικά με την ανάδειξη των προτεραιοτήτων - προσδοκιών

13:30 – 14:00

Σύνοψη, Συμπεράσματα – Διατύπωση οράματος