Ξεκινάει το έργο αναβάθμισης του Κανναβουργείου

Printer-friendly version
kannavoyrgeio.jpg

 Ο Δήμος Έδεσσας, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προχωράει στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την έναρξη της υλοποίησης του έργου "Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρησή του ως εστίας πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας".

Το έργο, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Έδεσσας, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία" του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, με συνολικό προϋπολογισμό 2.336.228,19 €.

Περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στον εξωτερικό και τους εσωτερικούς χώρους του κτηριακού συγκροτήματος, όπως διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, αποκατάσταση λειτουργίας ανελκυστήρα, διαμόρφωση προσβάσεων, αποκαταστάσεις φθορών στα κελύφη των κτηρίων και τον περίβολο, αλλά και ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού του κτηρίου παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρχει διαδραστικότητα και να επιδεικνύεται στους επισκέπτες ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το εργοστάσιο. Επίσης, θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του χώρου ως συνεδριακού κέντρου.

Ουσιαστικά, ο κυρίως χώρος του Κανναβουργείου θα λειτουργήσει ως επισκέψιμος, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίζουν την παραγωγική διαδικασία, ενώ θα διαμορφωθεί και συνεδριακός χώρος με κυρίως αίθουσα και μικρότερες αίθουσες για στρογγυλά τραπέζια.

Η βασική λειτουργία θα σχετίζεται με την επισκεψιμότητα και τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, που θα αποτελεί το δημόσιο μέρος της συνολικής λειτουργίας του χώρου, η οποία θα πλαισιωθεί από επιχειρήσεις ιδιωτικού χαρακτήρα όπως καταστήματα πώλησης ειδών και καφέ - εστιατόριο που θα εγκατασταθεί στο πρώην κτήριο συσκευασίας.

Η ολοκλήρωση του έργου και η επαναλειτουργία του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου ως επισκέψιμου χώρου και συνεδριακού κέντρου, αναμένεται να αναβαθμίσει κι άλλο το τουριστικό προϊόν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια και αποκτά ολοένα και πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά.

Από την άποψη αυτή το έργο δεν είναι ξεκομμένο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στους Μύλους και το Βαρόσι, αλλά και την αξιοποίηση του χώρου του σημερινού σταδίου, με την απομάκρυνση της περίφραξης, του παλιού κλειστού γυμναστηρίου και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που δημιουργούνται για τη σύνδεση του ιστορικού - τουριστικού κέντρου (Καταρράκτες - Μύλοι - Βαρόσι) με το σημερινό εμπορικό κέντρο της Έδεσσας, μέσα από ένα δίκτυο διαδρομών και χώρων ψυχαγωγίας.

Επιπρόσθετα, υπάρχει σύνδεση με τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, που θα υλοποιήσει ο Δήμος Έδεσσας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς απώτερος στόχος όλων των παραπάνω έργων και δράσεων είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της εμπορικής – τουριστικής κίνησης της πόλης.

Είναι πλέον εμφανές ότι όλα τα παραπάνω έργα αποτελούν τμήματα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που παίρνει σάρκα και οστά και θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για την τοπική οικονομία.