Κοπή πλάτανου στο πάρκο Κιουπρί

Printer-friendly version
platanos_kioypri_1.jpg
platanos_kioypri_2.jpg
platanos_kioypri_3.jpg
platanos_kioypri_4.jpg
platanos_kioypri_5.jpg

Έντονη συζήτηση έχει γίνει για την κοπή του πλατάνου στο πάρκο Κιουπρί, με πολλούς δημότες να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Οι απόψεις όλων των πολιτών είναι σεβαστές, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια για την επικινδυνότητα του πλατάνου που κόπηκε. Ο Δήμος Έδεσσας ζήτησε την άδεια για κλάδεμα και εξισορρόπηση του φορτίου δύο πλατάνων στο πάρκο Κιουπρί από το Δασαρχείο Έδεσσας, που είναι ο αρμόδιος φορέας για αυτές τις αδειοδοτήσεις. Μετά από αυτοψία το Δασαρχείο Έδεσσας απάντησε ότι  ο ένας πλάτανος πρέπει να κλαδευτεί και ο άλλος πρέπει να κοπεί! Ενώ ο Δήμος Έδεσσας ζήτησε άδεια για κλάδευση, το Δασαρχείο Έδεσσας ζήτησε την κοπή το δέντρου, καθώς ήταν επικίνδυνο και θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Με δεδομένο ότι η θέση του πλάτανου είναι σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, με πολλούς διερχόμενους, πολλά παιδιά να παίζουν και άλλα να περνούν από το σημείο για να πάνε στο ΔΑΚ ή το Κολυμβητήριο, μία πιθανή πτώση του πλάτανου μπορεί να μας κόστιζε ανθρώπινες ζωές!

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας η αρμόδια υπηρεσία, το Δασαρχείο Έδεσσας, δεν δίνει απερίσκεπτα άδειες για κοπή πλατάνων, καθώς είναι προστατευόμενο είδος. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Έδεσσας δεν έχει κανένα λόγο να κόβει πλατάνια, το αντίθετο μάλιστα αφού οι αιωνόβιοι πλάτανοι συνδέονται με την κοινωνική ζωή της πόλης και αποτελούν τοπόσημα της πόλης.

Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι κάθε κοπή δέντρου γίνεται μετά από γνωμάτευση ειδικών και μόνο εάν αυτό είναι επικίνδυνο. Φυσικά όσα δέντρα έχουν κοπεί στον αστικό ιστό της πόλης έχουν αντικατασταθεί με φυτεύσεις περισσότερων δέντρων που ενισχύουν τον χαρακτήρα της πόλης των νερών.

ΑρχείοΜέγεθος
dasarheio_allilografia.pdf1.89 MB