Ενημέρωση για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας

Ενημέρωση για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας
Printer-friendly version

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας

 

Ο Δήμος Έδεσσας ενημερώνει όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, ότι επιπλέον των υποχρεώσεων του καθαρισμού και της αποψίλωσης των ιδιοκτησιών τους, υποχρεούνται μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, να προβαίνουν στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 31, παρ. 4 του Ν. 5075/2023 (ΦΕΚ 206/Α΄/12.12.2023) και στην υπ. αρ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2695/τ.Β΄/9.5.2024).

Για το πρώτο έτος σύστασης του Μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024

Υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών και εκτάσεων.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού

Η Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους με αναφορά στον ΚΑΕΚ του ακινήτου.

Μέχρι τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, οι πολίτες μπορούν μέσω www.gov.gr να συμπληρώνουν την Υπεύθυνη Δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους και να την αποστείλει στον Δήμο Έδεσσας ηλεκτρονικά στο email : protocol@edessa.gr, είτε να το εκτυπώσει και να το προσκομίσει στο Δήμο.

Η έκδοση της Υπεύθυνης Δήλωσης είναι νομικά ισοδύναμη με υπεύθυνη δήλωση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής.

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω Δήλωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου.

Για την απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού θα προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 2381350091 ~ 92.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

 

ΑρχείοΜέγεθος
ΚΥΑ-ΥΠ-660-30.04.2024-ΦΕΚ-2792-16.05.2024-τεύχος-Β.pdf481.56 KB
Απόφαση Υπ 21837_ΦΕΚ 2695_9-5-2024_Έγκριση της αρ 20_2024_Πυρ Διάταξη.pdf160.66 KB