ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Printer-friendly version

 

 

ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Διαδικτυακές συναντήσεις κοινωνικού προβληματισμού και ανοικτών οριζόντων

 

 

Ο Δήμος Έδεσσας καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δράση "Δικτυωμένη πόλη".

Πρόκειται για μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων "κοινωνικού προβληματισμού και ανοικτών οριζόντων" με τη μορφή ενός ανοικτού διαδικτυακού κόμβου άτυπης μάθησης. Κάθε φορά ένας-μία εισηγητής-τρια θα παρουσιάζει ένα θέμα κοινωνικού, επιστημονικού, πολιτιστικού κ.λ.π. ενδιαφέροντος στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε. Συντονίστρια της δράσης είναι η Κατερίνα Αθανασίου.

Μετά την πρώτη συνάντηση και τη συνεχή ανατροφοδότηση θα ανοίξει κατάλογος για την υποβολή προτάσεων από εισηγητές-τριες που επιθυμούν δωρεάν να μοιραστούν γνώση και εμπειρία από το πεδίο που δραστηριοποιούνται με στόχο να φθάσουμε μια μέρα να παρέχουμε καθημερινά ποιοτικές εισηγήσεις για όλα τα ενδιαφέροντα των συνδημοτών.

Το πρόγραμμα των πρώτων συναντήσεων, που αποτελούν και μία δράση κοινωνικής υποστήριξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής του Δήμου μας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού και της συνειδητής επιλογής "μένουμε σπίτι", είναι το εξής:

  • Σάββατο 9 Μαΐου 2020, ώρα 19.00-21.00: Η ένταξη της Θετικής Ψυχολογίας στη ζωή μας – Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος.
  • Σάββατο 16 Μαΐου 2020, ώρα 19.00-21.00: Ψυχική υγεία εφήβων με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον - Φίλιππος Παπάζης.
  • Σάββατο 23 Μαΐου 2020, ώρα 19.00-21.00: Η συναισθηματική νοημοσύνη, ως ατομικός προστατευτικός παράγοντας ανθεκτικότητας και ανάπτυξης – Εύη Ροδά.
  • Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020, ώρα 18.00-19.00: Η ένοια της κυρβενοασφάλειας στη μετα Covid 19 εποχή – Γεώργιος Παπαπροδρόμου.
  • Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ώρα 18:00-20:00: Προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών. Η άθληση στην εποχή του covid 19 - Νίκος Τερζής.
  • Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 ώρα 19:00-20:00: Η υγιεινή απώλεια βάρους στη σύγχρονη διαιτολογία χωρίς πείνα και στερήσεις».
  • Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 ώρα 18:00-20:00: Άσκηση σε παιδιά και νέους: οφέλη - κίνδυνοι - όρια - κατευθυντήριες οδηγίες - Τρύφων Τότλης.
  • Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 ώρα 18:00-20:00: Πώς να προωθώ τη δουλειά μου μέσα από τα social media - Λευθέρης Σταματίου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την «Φόρμα δήλωσης συμμετοχής» στον κόμβο:

https://forms.gle/MmxcDCVZFDwoGQhv9


 


Αναλυτικό Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων


1. Η ένταξη της Θετικής Ψυχολογίας στη ζωή μας – Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος

Σάββατο 9 Μαΐου 2020, ώρα 19.00-21.00

Μία συνοπτική εισαγωγή στη φιλοσοφία και τις τεχνικές της ψυχολογίας της ευημερίας, με στόχο την αξιοποίησή της για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Η προσέγγιση είναι συμμετοχική και αλληλεπιδραστική, εφαρμόζοντας στην πράξη μερικές από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες τεχνικές της θετικής ψυχολογίας και συζητώντας τα αποτελέσματα με τα μέλη της ομάδας.

ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ : Απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να γνωρίσουν βασικά στοιχεία για τη φιλοσοφία και τις τεχνικές της ψυχολογίας της ευημερίας, με στόχο την αξιοποίησή της για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος είναι Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, εκπαιδευτής ενηλίκων και συγγραφέας. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Κοινωνικού Οργανισμού “The Orange Bus” (Ινστιτούτο Συμβουλευτικής, Δημιουργικής Επικοινωνίας και Έκφρασης + Ψυχομετρίας), με έδρα την Έδεσσα.


2. Ψυχική υγεία εφήβων με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον- Φίλιππος Παπάζης

Σάββατο 16 Μαίου 2020, ώρα 19.00-21.00

Η ψυχική υγεία των εφήβων μαθητών επηρεάζεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι συνομήλικοι και οι σημαντικοί άλλοι από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης των εφήβων μαθητών. Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η ύπαρξη των μαθησιακών δυσκολιών και κατά πόσο αποτελεί εμπόδιο και παράγοντα κινδύνου της ψυχικής υγείας των εφήβων. Στο τέλος, θα γίνει μια μικρή αναφορά ως προς τον βαθμό επίδρασης της πανδημία covid-19 στους εφήβους, αλλά και μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η συνθήκη «Μένουμε Σπίτι με έναν έφηβο αναδεικνύοντας και τα πιθανά οφέλη που προκύπτουν».

ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: Απευθύνεται κυρίως σε γονείς εφήβων και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς και σε δασκάλους ε΄ και στ΄ ταξης δημοτικού.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : Ο Φίλιππος Παπάζης είναι εκπαιδευτικός/ σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά, ειδική αγωγή και συμβουλευτική ψυχολογία. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια με μαθητές τόσο γενικής αγωγής όσο και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης της Εφηβικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συμβουλευτική εφήβων και στη συμβουλευτική γονέων με παιδί στη εφηβεία. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με το ΚΕΘΕΑ σε συμβουλευτικό επίπεδο σε θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις εργαζόμενων ενηλίκων. Παράλληλα φοιτά στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Δαφνί» στη συστημική οικογενειακή θεραπεία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής και έχει πολλές δημοσιεύσεις που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους (γενική και ειδική αγωγή), καθώς και με τη συμβουλευτική παιδιών και εφήβων.

 

3. Η συναισθηματική νοημοσύνη, ως ατομικός προστατευτικός παράγοντας ανθεκτικότητας και ανάπτυξης – Εύη Ροδά

Σάββατο 23 Μαΐου 2020, ώρα 19.00-21.00

Ενώ η λογική δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κρίνει τις καταστάσεις με αντικειμενική ακρίβεια, τα συναισθήματα είναι αυτά που τον καθιστούν ικανό να κατανοεί και να συναισθάνεται την ανθρώπινή του διάσταση.

Οι θετικές αλληλεπιδράσεις στην κοινωνική ζωή και στις σχέσεις καθώς και οι καλές επαγγελματικές επιδόσεις επιτυγχάνονται στις μέρες μας από άτομα που διαθέτουν (πέρα από τη γνώση του αντικειμένου εργασίας ή την υψηλή γνωστική νοημοσύνη τους –I.Q.) και μη γνωστικές ικανότητες και προσόντα.

Μόλις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αναδύθηκε η έννοια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q) που επιδιώκει να εξηγήσει τις διάφορες συμπεριφορές και αντιδράσεις των ανθρώπων.

Ως μία νοητική ικανότητα με την οποία αξιολογούνται πληροφορίες ή καταστάσεις συναισθηματικού περιεχομένου, η Συναισθηματική Νοημοσύνη αποτελεί έναν σπουδαίο προστατευτικό παράγοντα Ανθεκτικότητας και ενίσχυσης του ατόμου, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: Απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να γνωρίσουν βασικά στοιχεία για την έννοια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης , να την αντιληφθούν ως νοητική ικανότητα και ως σημαντικό προστατευτικό παράγοντα ανθεκτικότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : Η Εύη Ροδά είναι Εκπαιδευτικός, πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, MSc στην Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία, Υπ. Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Υπ. Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων  Δημόσιος Υπάλληλος ΠΕ Διοικ.-Οικον. στο Πα.Μακ.

 

4. Η ένοια της κυρβενοασφάλειας στη μετα Covid 19 εποχή – Γεώργιος Παπαπροδρόμου

Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020, ώρα 18.00-19.00

Στο διαδίκτυο είμαστε ασφαλείς; Γνωρίζουμε την έννοια της κυβερνοασφάλειας; Γνωρίζουμε τι γίνεται πίσω από ένα κλικ στα social media; Ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., την Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, στις 6 το απόγευμα θα αναπτύξει το θέμα «Η έννοια της κυβερνοασφάλειας στη μετά Covid-19 εποχή» . Αντικείμενο της εισήγησης: τα θέματα της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, τα fake news, η τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, τι πρέπει να προσέχουμε στα κοινωνικά δίκτυα και στο διαδίκτυο.


5. Προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών. Η άθληση στην εποχή του covid 19

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ώρα 18:00-20:00

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 και ώρα 6 το απόγευμα, συνεχίζονται οι διαδικτυακές συναντήσεις του Δήμου Έδεσσας με ένα ενδιαφέρον θέμα.

Ο κ. Νίκος Τερζής, φυσίατρος, θα αναπτύξει το θέμα «Προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών. Η άθληση στην εποχή του covid 19».

Σκοπός: Η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τον προαγωνιστικό έλεγχο. Θα υπάρχει χρόνος να τεθούν ερωτήσεις από όσους-ες συμμετέχουν.

Περιεχόμενο: Το κοινό που απευθύνεται η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι κυρίως αθλητές-τριες, προπονητές-τριες αθλητικών συλλόγων καθώς και όλοι-ες που θέλουν να αθλούνται με ασφάλεια.

Σύντομο βιογραφικό: Ο Νίκος Τερζής είναι Φυσίατρος και εργάζεται ως Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Αποκατάστασης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, ενώ παράλληλα διευθύνει την εταιρεία Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας Terzis Rehab Team. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στον τομέα της Διοίκησης Μονάδων Υγείας. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας με κατεύθυνση τη Δημόσια Υγεία ενώ έχει ολοκληρώσει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στη «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας». Ακόμη έχει λάβει 2ετή εξειδίκευση στο τομέα Health Management με υποτροφία της Φοιτητικής Μέριμνας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΓΝ Κιλκίς για τρία έτη.


6. Η υγιεινή απώλεια βάρους στη σύγχρονη διαιτολογία χωρίς πείνα και στερήσεις»

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 ώρα 19:00-20:00

Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 και ώρα 7 το απόγευμα, συνεχίζονται οι διαδικτυακές συναντήσεις του Δήμου Έδεσσας με ένα ενδιαφέρον θέμα.

Ο κ. Καραμπόλας Γεώργιος- Στυλιανός, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, θα αναπτύξει το θέμα: «Η υγιεινή απώλεια βάρους στη σύγχρονη διαιτολογία χωρίς πείνα και στερήσεις».

Σκοπός: Κατανόηση βασικών αρχών της διατροφής όπως τα μακροθρεπτικά συστατικά, σημαντικότητα της απώλειας βάρους με υγιεινό τρόπο, γνωριμία του κοινού με τις συστάσεις της υγιεινής διατροφής των ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας και τέλος διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους 

Περιεχόμενο: Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατροφής στη ζωή τους, υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες με στόχο την επίτευξη του επιθυμητού βάρους τους. Επιπλέον θα γνωρίσουν αλλά και θα εξοικειωθούν με το φυσιολογικό μέγεθος των μερίδων των τροφίμων και θα ανακαλύψουν ότι είναι εφικτή η απώλεια βάρους χωρίς πείνα και στέρηση των αγαπημένων τους τροφίμων. Επίσης, θα γίνει μια σύγκριση των παλαιών οδηγιών για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση με τις καινούριες οδηγίες που τοποθετούνται πιο "κοντά" στο διαιτώμενο. Τέλος, έννοιες οι οποίες θα συζητηθούν είναι τα Light προϊόντα, Καθορισμός στόχων στην απώλεια και η αυτοπαρακολούθηση ως σύμμαχος και όχι ως παράγοντας άγχους. Στόχος είναι  το κοινό να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να χάσει μόνο του το βάρος που επιθυμεί και να ξανακερδίσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση με τη χρήση των τελευταίων συστάσεων για την απώλεια βάρους της Διεθνούς Βιβλιογραφίας.

Το κοινό που απευθύνεται η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι κυρίως ενήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18- 65 ετών.

Σύντομο βιογραφικό: Ο κ. Καραμπόλας Γεώργιος- Στυλιανός είναι MSc Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Master στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία- Διατροφή. Διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Έδεσσα και παράλληλα είναι εκπαιδευτής σε Δ.ΙΕΚ. Έχει πολλές συμμετοχές σε συνέδρια και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για το επιστημονικό του έργο.

 


7. Άσκηση σε παιδιά και νέους: οφέλη - κίνδυνοι - όρια - κατευθυντήριες οδηγίες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 ώρα 18:00-20:00

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 και ώρα 6 το απόγευμα, συνεχίζονται οι διαδικτυακές συναντήσεις του Δήμου Έδεσσας με ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα.

Ο  Τρύφων Τότλης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα αναπτύξει το θέμα «Άσκηση σε παιδιά και νέους: οφέλη - κίνδυνοι - όρια - κατευθυντήριες οδηγίες».

Απευθύνεται:  σε εφήβους, νέους, γονείς, αθλητές, γυμναστές, προπονητές, μέλη διοίκησης ομάδων.

Η εισήγηση θα παρουσιαστεί μέσα από την πλατφόρμα Webex Meet με σύνδεσμο (link) που θα σταλεί στα email όσων δηλώσουν συμμετοχή.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Σύντομο βιογραφικό: Ο Τότλης Τρύφων είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ιατρικό Επιτελείο των Chicago Bulls (Πανεπ/κο Νοσ/μειο Rush στο Σικάγο των Η.Π.Α.) και διετέλεσε μέλος του Ιατρικού Επιτελείου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (SuperLeague 2016 - 2019). Είναι Μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας (FIMS) και Μέλος Δ.Σ. της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής και έχει συγγράψει περισσότερα από 90 επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατάγεται από την Φλαμουριά, Έδεσσας, Ν. Πέλλας και ήταν ο ίδιος αθλητής μπάσκετ σε ομάδες της Έδεσσας και της Θεσ/νικης.

 

 

8. Πώς να προωθώ τη δουλειά μου μέσα από τα social media

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 ώρα 18:00-20:0

Tην Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Έδεσσα-Δικτυωμένος Δήμος» και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Έδεσσας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Πώς να προωθώ τη δουλειά μου μέσα από τα social media».

Θα αναλυθούν θέματα:

-οι δυνατότητες των social media για τις τοπικές επιχειρήσεις,

-τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων

-πώς να αξιοποιήσουμε τη νέα τάση των social media ακόμη κι αν δεν έχουμε καθόλου εμπειρία

Ομιλητής ο κ. Λευθέρης Σταματίου, Social Media Expert, Entrepreneur-Managing Director της Capital Media Ventures.  

Η εισήγηση γίνεται μέσα από την πλατφόρμα webex meet με σύνδεσμο που στέλνεται στους συμμετέχοντες εγκαίρως. 

 

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον σύνδεσμο:

https://forms.gle/MmxcDCVZFDwoGQhv9