Απαντητική επιστολή στο κείμενο με τίτλο «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Μήνυμα Δημάρχου
Printer-friendly version

Η ανοιχτή επιστολή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννη Σόντρα με τίτλο «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» ήταν ομολογουμένως μία δυσάρεστη έκπληξη.

Είναι σίγουρο ότι έχει κουράσει αυτή ή συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου Έδεσσας, ειδικά με τον τρόπο που επιδιώκει ο κ. Σόντρας να διεξάγεται.

Η παράθεση αριθμών που δεν έχουν σχέση με το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Έδεσσας, δηλαδή το ταμειακό έλλειμμα, δεν είναι επαρκής για το δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως, αποπροσανατολίζει τους πολίτες που θέλουν απάντηση σε κύρια ερωτήματα, που σχετίζονται με τα χρήματα που από την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών φαίνεται ότι λείπουν από το ταμείο που παραλάβαμε.

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προκάλεσε ο ίδιος ο κ. Σόντρας, θέσαμε τα προβλήματα και τα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Καταρχάς είναι γνωστό ότι δεν μας παραδόθηκε το Ταμείο του Δήμου Έδεσσας διότι δεν μπορούσε να παραδοθεί, αφού υπήρχε ταμειακό έλλειμμα, δηλαδή έλλειπαν λεφτά από το ταμείο. Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αυτές τις ημέρες ολοκληρώνει τον έλεγχό του. Άρα, σύντομα θα έχουμε το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα επιβεβαιώσει ή όχι την ύπαρξη ταμειακού ελλείμματος στο Δήμο Έδεσσας.

Για το ταμειακό έλλειμμα υπήρξε προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος και οι απαντήσεις του πρώην Δημάρχου ήταν οι γνωστές γενικόλογες τοποθετήσεις περί πληρωμών εργαζομένων για τους οποίους το Κράτος δεν μετέφερε πόρους στην Αυτοδιοίκηση. Συμφωνούμε ότι δεν μεταφέρθηκαν πόροι από το Κράτος, αλλά αυτό συνέβη σε όλους τους Δήμους της χώρας όμως μόνο στο Δήμο Έδεσσας υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. Το μόνο που προστέθηκε στη συζήτηση από τον ίδιο είναι ότι για όλα φταίει ο πρώην Ταμίας και το Λογιστήριο του Δήμου. Ισχυρίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο πρώην Ταμίας διενέργησε πληρωμές με τη μορφή προκαταβολών για ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να το γνωρίζει ο Δήμαρχος. Αυτό σημαίνει δύο πολύ απλά πράγματα, πρώτον ότι αποποιείται των όποιων ευθυνών του και προσπαθεί να τις φορτώσει στον πρώην Ταμία και δεύτερον ότι αναγνωρίζει ότι είχε χάσει τον έλεγχο των οικονομικών. Επισημαίνεται ότι είναι αδύνατο να διενεργηθούν πληρωμές τέτοιων ποσών χωρίς να το γνωρίζει ο Δήμαρχος και δεν είναι έντιμο να μετατίθενται οι ευθύνες στους υπαλλήλους του Λογιστηρίου και τον Ταμία.

Επιπροσθέτως, ο ισχυρισμός ότι όλα τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που εκλάπη το χρηματοκιβώτιο του Δήμου είναι τουλάχιστον αφελής, αφού δεν είναι δυνατό να φυλάσσονταν ποσά που να αγγίζουν το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου. Κανείς Ταμίας δεν κρατάει 4.800.000 € στο χρηματοκιβώτιο, χώρια από το γεγονός ότι δεν χωράνε τόσο πολλά χρήματα σε ένα χρηματοκιβώτιο.

Στο συγκεκριμένο κείμενο που υπογράφει ο κ. Σόντρας γίνεται έντονη κριτική στο πρόσωπό μου και στο έργο της παρούσας δημοτικής αρχής. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της μειοψηφίας να ασκεί έλεγχο και κριτική στη δημοτική αρχή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με βρισιές. Είναι δικαίωμα του κ. Σόντρα να μας θεωρεί ανύπαρκτους και ανεπαρκείς, αλλά μάλλον κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια» όταν αναφέρει ότι υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών ή ότι πληρώνουμε τους ημέτερους εργολάβους.

Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν να βλέπουν κοκορομαχίες, αλλά να γνωρίσουν την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου Έδεσσας.

Επειδή δεν είναι σκόπιμο να προβαίνουμε σε πόλεμο ανακοινώσεων για ένα θέμα που είναι λεπτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικές εντυπώσεις, προτείνω να περιμένουμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί όπως έχω τονίσει πολλές φορές δεν είμαστε ούτε οικονομικοί επιθεωρητές, ούτε εισαγγελείς. Ας αφήσουμε τα όργανα της Πολιτείας να κάνουν τη δουλειά τους και να έχουμε τελικό πόρισμα. Από την πλευρά μας δεν θα ασχοληθούμε ξανά με το θέμα ούτε με τις ανακρίβειες του κ. Σόντρα, στα λεγόμενα του οποίου μάλλον ταιριάζει ο τίτλος του κειμένου που υπογράφει.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας

 

 

 

Δημήτριος Γιάννου