«Το τρένο της απελευθέρωσης»

Printer-friendly version
apokalupteria_1.jpg

Μετά την ευγενική χειρονομία του ζωγράφου κ. Χρήστου Παλάνη που δώρισε τον πίνακα με τίτλο «Το τρένο της απελευθέρωσης» ο πίνακας τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο του Δημαρχείου και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο και τον Δήμαρχο Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου.

Στη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων στην ολιγόλεπτη ομιλία του ο Εδεσσαίος ζωγράφος ανέφερε τα εξής:

«Επί 26 συναπτά έτη διδάσκω την Ελληνική Ιστορία στα σχολεία της Έδεσσας και της γύρω περιοχής, ως δάσκαλος. Διδάσκω, ακόμη την  ιστορία μας χορεύοντας τους χορούς της Μακεδονίας, από μικρό παιδί, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τον πιο ιστορικό σύλλογο της Έδεσσας, τον Μ. Αλέξανδρο.

Εφέτος, μια ιδιαίτερη χρονιά για την πόλη μας, ως ζωγράφος φιλοτέχνησα αυτόν τον πίνακα και τον δωρίζω «από καρδιάς» στους συντοπίτες μου, ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι θα είναι ένα μάθημα ιστορίας στους επισκέπτες αυτού του χώρου, του  Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ας γνωρίσουν λοιπόν και αυτοί, ότι οι προπάπποι μας που πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καν την Ελληνική, αγωνίστηκαν, άνισα, έναντι των Οθωμανών και των εξαρχικών Βουλγάρων, για μια ελεύθερη Ελλάδα, μια ελεύθερη Μακεδονία.

Αυτή την ελευθερία εμείς σήμερα απολαμβάνουμε, εμείς οι νυν Μακεδόνες, που αισθανόμαστε και είμαστε περισσότερο Έλληνες από ότι ορισμένοι πιστεύουν, θεωρούμε χρέος μας να παραδώσουμε αυτήν τη γη, τη Μακεδονική γη, στους απογόνους μας, άρτια, ακεραία, δοξασμένη και κυρίως Ελληνική».

 

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας