Ολοκλήρωση επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δ. Έδεσσας στην Ταϊβάν

Υποβλήθηκε από admin στις Πέμ., 17/11/2011 - 15:08
Printer-friendly version
Ο Δήμαρχος Έδεσσας στο περίπτερο στην Ταϊβάν

Αξιοσημείωτο είναι ότι το περίπτερο του Δήμου Έδεσσας – Π.Ε. Πέλλας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των 70.000 επισκεπτών της έκθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες έδειξαν για τα τοπικά προϊόντα και το πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής, με έμφαση στον Μέγα Αλέξανδρο. Στην τουριστική έκθεση της Ταϊβάν συμμετείχαν πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία), οι οποίες όμως παρουσίαζαν το τουριστικό προϊόν του συνόλου των χωρών τους, ενώ το Ελληνικό περίπτερο παρουσίασε την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν της Έδεσσας και της Πέλλας. Η προβολή της σύνδεσης του τόπου μας με τον Μέγα Αλέξανδρο είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς οι πολίτες της Ταϊβάν διδάσκονται στο σχολείο την ιστορία του μεγάλου στρατηλάτη και εκτός αυτού θεωρούν τον Ελληνικό μαζί με τον Κινέζικο πολιτισμό τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς με συνέχεια μέχρι και τις ημέρες μας. Κάτω από αυτή την έννοια είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους πολίτες της ασιατικής χώρας η σύνδεση της περιοχής μας με τον Μ. Αλέξανδρο και δείχνει έναν σαφή τουριστικό προσανατολισμό που δεν έχουμε αναπτύξει όσο θα έπρεπε.

Το περίπτερο του Δήμου Έδεσσας – Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στελέχωσαν ο Αναστάσιος Δίου, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας, ο Δημήτρης Τσουφλίδης, στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και ο Ευάγγελος Κυριακού, στέλεχος της ΔΗΚΕ Δήμου Έδεσσας.

Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι οι ειδικοί επισκέπτες που ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους της περιοχής μας για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ταϊβάν. Έτσι, εκτός από τα σχολεία και τις χιλιάδες κόσμου, από το περίπτερο πέρασαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους μας δημοσιογράφοι γενικών και εξειδικευμένων στον τουρισμό μέσων ενημέρωσης, εκπρόσωποι τουριστικών πρακτορείων της Ταϊβάν, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φυσικά εμπορικοί αντιπρόσωποι μεγάλων εταιριών, ενώ δόθηκαν και συνεντεύξεις.

Μεγάλη εντύπωση έκαναν τα γλυκά του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας που προσέφεραν οι υπεύθυνοι του περιπτέρου μας στους επισκέπτες, καθώς το κεράσι, το μήλο και το ροδάκινο αποτελούν για την Ταϊβάν εξωτικά φρούτα.

Παράλληλα με τη λειτουργία του περιπτέρου στην τουριστική έκθεση ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και η Υπεύθυνη Προγράμματος Υγροτόπου Άγρα – Βρυτών – Νησίου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, κ. Ειρήνη Σκούλη, πραγματοποίησαν πλήθος επαφών με εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ταϊβάν.

Οι εκπρόσωποι μας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Τουρισμού της χώρας και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας που βασίζονται στον πολιτιστικό τουρισμό και σε ότι αφορά τη χώρα μας την προβολή της ιστορίας του Μακεδονικού Βασιλείου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, είχαν συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ανταλλαγή απόψεων για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης οικοτόπων.

Από τις πλέον αξιοσημείωτες συναντήσεις που είχαν ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, με τον οποίο συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων σε ότι αφορά στην εξαγωγή φρούτων και αγροτικών προϊόντων στην Ταϊβάν. Παράλληλα, υπήρξε μία σειρά επαφών με επιχειρηματίες στο χώρο της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και συγκεκριμένα κερασιών μήλων, ροδάκινων και ακτινιδίων. Οι επαφές αυτές σχετίζονται άμεσα με την επίσκεψη στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου της Ταιβάν και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι σύγχρονες εμπορικές συναλλαγές, αλλά και η συνάντηση με τη νέα Πρέσβειρα της Ταϊβάν στη χώρα μας, η οποία θα αντικαταστήσει την κ. Chu. Ο Δήμαρχος Έδεσσας προσκάλεσε τη νέα Πρέσβειρα στην Έδεσσα και εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της άριστης συνεργασίας που έχει η περιοχή με την κα Chu. Η νέα πρέσβειρα αποδεχόμενη την πρόσκληση ενημέρωσε ότι η πρώτη πόλη που θα επισκεφτεί στην Ελλάδα, μετά την πρωτεύουσα, θα είναι η Έδεσσα. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για τη συνέχιση της πολύ σημαντικής συνεργασίας της περιοχής με την Ταϊβάν.

Συμπερασματικά, η περιοχή μας είχε μία πολύ καλή και σημαντική παρουσία στη μακρινή Ταϊβάν, που μπορεί να αποτελέσει την αρχή σημαντικών εμπορικών συνεργασιών για την απορρόφηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

ΑρχείοΜέγεθος
432.pdf1.18 MB
( categories: )