Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος (Π.Α.Σ.) "Αερωπός" Έδεσσας

Printer-friendly version
p.a.s._edessas_aeropos_-_aeropos_edessas.png

Π.Α.Σ Έδεσσας "Αερωπός"

 

Ο «Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ» ιδρύθηκε στην Έδεσσα του νομού Πέλλας το έτος 1978, με αρχική επωνυμία «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Εδέσσης» και διακριτικό τίτλο «Γ.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΗΣ». Μετά όμως την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού του, το έτος 2000, εναρμονιζόμενο και με τον αθλητικό νόμο 2725/1999, μετονομάστηκε σε «Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Έδεσσας - ΑΕΡΩΠΟΣ» και με διακριτικό τίτλο «Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ».
 Η συνεχής και αδιάκοπη πορεία σαράντα και πλέον ετών του Συλλόγου μας στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Έδεσσας, αλλά και ολόκληρης της Χώρας μας, τον έχει καθιερώσει ήδη στη συνείδηση όλων των πολιτών του Δήμου της Έδεσσας σαν τον πρώτο ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο της πόλης, αλλά ταυτόχρονα η συνέπεια, το ήθος και η συνεχής και επιτυχημένη παρουσία του στα γήπεδα όλης της Ελλάδας τον έχει καταστήσει σαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους συλλόγους της Χώρας μας.
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων ο Σύλλογός μας καλλιέργησε κατά καιρούς διάφορα ολυμπιακά αθλήματα συνεισφέροντας στην νεολαία της πόλεως μας μια υγιή διέξοδο και προκαλώντας το ενδιαφέρον αυτών. Από το ξεκίνημά του έως και σήμερα διατηρεί συνεχώς το τμήμα της χειροσφαίρισης, ενώ καλλιέργησε κατά περιόδους και τα τμήματα του στίβου, της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης, της κολύμβησης, της αντιπτέρισης, της αντισφαίρισης και της ποδηλασίας.
Σήμερα, ο Σύλλογός μας διατηρεί τα τμήματα της χειροσφαίρισης, της αντιπτέρισης και της ποδηλασίας.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των παραπάνω αναφερόμενων τμημάτων που σήμερα δεν καλλιεργεί, - και αυτό το κάνει εν γνώσει του και θέλοντας να μην εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ σωματείων που καλλιεργούν το ίδιο άθλημα σε μια μικρή πόλη όπως η Έδεσσα -, πέτυχε σημαντικότατες διακρίσεις, όπως συμμετοχή σε πανελλήνια πρωταθλήματα, σε τελικές φάσεις ηλικιακών πρωταθλημάτων, με αποκορύφωμα δε την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων στην πετοσφαίριση το έτος 1988.
Ειδικότερα, τα τμήματα που σήμερα καλλιεργεί ο Σύλλογος μας έχουν τις εξής δραστηριότητες:
      
ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Το τμήμα χειροσφαίρισης διαθέτει σήμερα και όλα τα σαράντα χρόνια ύπαρξης του συλλόγου, τμήματα υποδομών, αρχίζοντας από την ηλικία των 6 ετών και παίρνει μέρος στα αντίστοιχα επίσημα πρωταθλήματα της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Κεντρικής Μακεδονίας για τα τμήματα αγοριών SUPER ΜΙΝΙ, ΜΙΝΙ, ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β΄, ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α΄, ΠΑΙΔΩΝ και ΕΦΗΒΩΝ, με πλήθος αθλητών καθώς και για τα τμήματα κοριτσιών ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β΄ και ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄. Η συνεπής δε και συστηματική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές του Συλλόγου μας έφερε και τεράστιες διακρίσεις προς στο Σύλλογό μας, όπως:
- την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΙΝΙ την περίοδο 2005-2006,
- την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων την περίοδο 2006-2007,
- την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β΄ την περίοδο 2016-2017,
- την κατάκτηση της 2ης θέσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β΄ την περίοδο 2015-2016,
- την κατάκτηση της 2ης θέσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΙΝΙ την περίοδο 2016-2017,
ενώ κάθε χρόνο από το έτος 2002 και μετά ο Σύλλογός μας πετυχαίνει την πρόκρισή του στις τελικές φάσεις των πανελληνίων ηλικιακών πρωταθλημάτων που διοργανώνει η Ο.Χ.Ε.
Από το 2014 έως και το 2021 ο Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας και την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, αναλαμβάνει την διοργάνωση της τελικής φάσης του OPEN Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παμπαίδων Β΄ και ΜΙΝΙ αγοριών, με την επωνυμία CHERRY CUP. Μία διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 600 παιδιά.
Η ανδρική ομάδα χειροσφαίρισης αποτελεί την κορωνίδα του Συλλόγου μας, καθώς πρωταγωνιστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα και στο κύπελλο Ελλάδος. Την τελευταία δεκαετία έχει καθιερωθεί και πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας. Αποκορύφωμα δε της επιτυχούς πορείας του Συλλόγου μας είναι:
- η κατάκτηση της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας κατά την περίοδο 2011-2012,
- η εκπροσώπηση της Χώρας μας στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Challenge Cup που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης κατά την περίοδο 2012-2013,
- η συμμετοχή της ομάδας στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος κατά την περίοδο 2013-2014,
- η είσοδος στα play off του πρωταθλήματος και η κατάκτηση της 6ης θέσης στο πρωτάθλημα της Handball Premier, καθώς επίσης και η είσοδος στο final four του κυπέλλου Ελλάδος κατά την περίοδο 2017-2018.
- η εκπροσώπηση της Χώρας μας στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Challenge Cup που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης κατά την περίοδο 2018-2019.
Η ανδρική ομάδα χειροσφαίρισης είναι μια από τις λίγες ομάδες που εκπροσωπούν επάξια την επαρχία. Όντας ο πιο άξιος εκπρόσωπος της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής του νομού Πέλλας συγκαταλέγεται ως μια εκ των κορυφαίων ομάδων της ελληνικής χειροσφαίρισης και έχει καθιερωθεί στις υπολογίσιμες ομάδες τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που μετέχουν μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι του ελληνικού αθλητισμού (όπως ο Ολυμπιακός, ο Π.Α.Ο.Κ., η Α.Ε.Κ. κλπ.).
 
 
ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ

Το τμήμα αντιπτέρισης αναγνωρίστηκε από την ΕΟΦΣΑ στις 07 Νοεμβρίου του έτους 2003 και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε η αγωνιστική του δράση. Στην αρχή χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες αλλά με το πέρασμα του χρόνου ως υπολογίσιμος αντίπαλος. Σιγά – σιγά μεγάλωνε και η βάση του, ώστε να φτάσει να αριθμεί 30 αθλητές σε αγωνιστική δράση, σε μια μικρή πόλη όπως η Έδεσσα και σε ένα όχι τόσο ευρέως διαδεδομένο άθλημα, μετέχοντας στους περιφερειακούς  αγώνες όλων των ηλικιών, ήτοι: κάτω των 11 ετών, κάτω των 13 ετών, κάτω των 15 ετών, κάτω των 17 ετών, κάτω των 19 ετών και Ανδρών και Γυναικών, στους Πανελλήνιους αγώνες των ηλικιών και στους Πανελλήνιους ομαδικούς αγώνες της ομοσπονδίας.. Δυστυχώς σήμερα και κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους μετακίνησης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες ο αριθμός των αθλητών σε αγωνιστική δράση είναι μόνο δύο. Στο άμεσο δε μέλλον πρόκειται να ζητηθεί η έκδοση περίπου 10 νέων δελτίων, για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, τα οποία ήδη γυμνάζονται στο Σύλλογό μας κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι αθλητές του Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ έκαναν πολλές διακρίσεις στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, που συνοδεύτηκαν με αρκετά μετάλλια, με μεγαλύτερη αυτή της πανελλήνιας νίκης στα ηλικιακά της κατηγορίας κάτω των 17 ετών, της Πασχαλίδου Χ. Ελένης, όπου κέρδισε την τρίτη θέση στο διπλό νεανίδων και την ίδια ακριβώς διάκριση τον επόμενο χρόνο στην κατηγορία κάτω των 19 ετών. Σημαντική είναι και η διάκριση του Συλλόγου μας στις 06-02-2010 με τη νίκη του Κορδάλη Κωνσταντίνου και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγορίας κάτω των 11 ετών.
Από την αρχή της λειτουργίας του τμήματος αντιπτέρισης είμαστε ενεργοί και στις διοργανώσεις αγώνων. Ενδεικτικά αναφέρεται το “Χριστουγεννιάτικο” τουρνουά που επί οκτώ χρονιές συγκέντρωνε αθλητές κυρίως από τη βόρειο Ελλάδα σε κατηγορίες κάτω των 11, 13, 15 και 17 ετών. Οργανώσαμε επίσημους αγώνες της Ομοσπονδίας, ατομικούς αγώνες της Περιφέρειας Κ.Δ.Μ. αλλά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών ακόμα και Βετεράνων. Η τελευταία διοργάνωση είναι το Ανοικτό Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Ιανουαρίου 2019 στο Δ.Α.Κ. Έδεσσας.  


ΤΜΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

Το τμήμα ποδηλασίας είναι εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ο.Π. από τις 31 Μαρτίου του έτους 2016. Συμμετέχει σε αγώνες MTB ορεινής ποδηλασίας και σε αγώνες δρόμου ποδηλασίας.
Το 2017 κατόρθωσε να πάρει την 74 θέση στην γενική κατάταξη από τους 87 συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Το 2018 με οργανωμένη δουλειά και έχοντας στο ενεργητικό του 43 ενεργούς αθλητές αναρριχήθηκε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης στο αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας και στην 34 θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 99 συλλόγους Πανελληνίως.
Συμμετείχε σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα και πολλοί αθλητές κατέλαβαν θέσεις μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ειδικότερα μετά την τελική ανακοίνωση της βαθμολογίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας
- στην κατηγορία ΜΙΝΙ ΜΙΚΡΑ την 1η θέση κατέχει ο αθλητής του Συλλόγου μας Βαρελάς Θεόδωρος
- στην κατηγορία ΜΙΝΙ ΜΕΓΑΛΑ την 9η θέση κατέχει ο αθλητής του Συλλόγου μας Παπαδόπουλος Ιωάννης
- στην κατηγορία ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ την 3η θέση κατέχει ο αθλητής του Συλλόγου μας Παπαδόπουλος Γεώργιος.
 Επίσης στο πρωτάθλημα της ένωσης Μακεδονίας και Θράκης στο αγώνισμα ορεινής ποδηλασίας και στο αγώνισμα δρόμου
- στην κατηγορία ΕΦΗΒΩΝ την 1η θέση κατέχει ο αθλητής του Συλλόγου μας Σιώνης Παΐσιος και την 2η θέση κατέχει ο αθλητής του Συλλόγου μας Καράμτζας Γρηγόριος.
Αθλητές του συλλόγου εξειδικεύονται σε δρόμους μεγάλων αποστάσεων που ξεπερνούν τα 1000 χιλιόμετρα τα λεγόμενα BREVET.
Το 2019 το τμήμα ποδηλασίας του Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ ευελπιστεί να ανεβάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

 

Έδρα: ΔΑΚ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο:6977244655

Email: aeropos1978@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.aeropos.gr