Δήλωση Δημάρχου Έδεσσας για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς

Υποβλήθηκε από admin στις Δευ., 10/09/2012 - 14:28
Printer-friendly version

Η ευχή για μια καλή σχολική χρονιά, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να έχει τυπικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα  να έχει ουσιαστικό. Και για να επιτευχθεί αυτό επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών, καθώς ήδη γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προκύψουν στη διάρκεια της χρονιάς.

Οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές και κατασκευαστικές δαπάνες προς το παρόν έχουν μείνει στα ωφελούμενα του Απριλίου και στις υποσχέσεις καταβολής, των κατά τα άλλα πενιχρών εσόδων, που καλούνται να διαχειριστούν οι Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ανοίγουν τα σχολεία, χωρίς να έχουν γίνει επισκευές και συντηρήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ μπροστά τίθενται κάποια σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση δασκάλων και καθηγητών, μαθητριών και μαθητών στα σχολεία του Δήμου μας αλλά και όλης της χώρας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, στην πιο δύσκολη χρονική στιγμή για την Παιδεία, καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στοιχειώδη ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών για τα παιδιά μας.

Ακόμα υπάρχουν χρέη σε προμηθευτές που πρέπει να εξοφληθούν, μια σειρά αιτημάτων για επισκευές στα σχολεία και η μεγαλύτερη απειλή για την εύρυθμη λειτουργία στα σχολεία έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Και αν πέρυσι καταφέραμε, με πολλές θυσίες να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες, φέτος είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες  αν δεν αλλάξει κάτι.

Πρόσφατα έθεσα ενώπιον των εκπροσώπων της εκπαίδευσης όλα αυτά τα ζητήματα προτείνοντας μάλιστα και το κλείσιμο των σχολείων, στην περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Ως Δημοτική Αρχή, προτείναμε στο αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα σχολεία, καθότι δεν ισχύουν τα ίδια καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα, να μην ισχύει η αύξηση της τιμής του  πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία, ενώ έχουμε ζητήσει επιπλέον επιχορήγηση για επισκευές.

Ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, ώστε να μην έρθουν τα χειρότερα.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και ειδικότερα στα παιδιά να κατακτήσουν τη γνώση που θα τους προσθέσει δύναμη στη συνέχεια της ζωής τους.

  

 

 

Δημήτριος Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας