Έναρξη πολιτιστικής χρονιάς στον σύλλογο της πλατάνης - Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος

Υποβλήθηκε από admin στις Πέμ., 27/09/2012 - 07:58
Printer-friendly version

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Πλατάνης, ξεκινά και επίσημα τις πολύπλευρες δραστηριότητες του για την χρονιά 2012-2013, προσκαλώντας τα μέλη και τους φίλους του, στην τελετή του Αγιασμού που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος, που ετοίμασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, το οποίο μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύει την ιστορία του χωριού από της ιδρύσεως του έως και σήμερα.

Οι φωτογραφίες που ήταν ξεχασμένες στα συρτάρια, γίνονται μάρτυρες της καθημερινότητας του χωριού που υπάρχει εδώ και 105 χρόνια.

Η παράδοση σε ασπρόμαυρο φόντο αρχικά, με τον παππού και την γιαγιά να έχουν τον πρώτο λόγο στις οικογενειακές φωτογραφίες, με τις νέες και τους νέους να αποτυπώνουν ωραίες στιγμές μέσα από τις παρέες, τους εργάτες που προσπαθούν να φτιάξουν τα σπίτια στο χωριό, τους αγρότες που δουλεύουν  για να εξασφαλίσουν το ετήσιο βιός τους, τους γάμους, τα λαϊκά πανηγύρια και τα παιδιά, τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες (διάσημους στην περιοχή), την εκκλησία και γενικά την ζωή, που σελίδα με την σελίδα γίνεται έγχρωμη, για να δώσει το απαραίτητο χρώμα στην σημερινή εποχή.

Για να ολοκληρωθεί το λεύκωμα ‘’Ένα πλατάνη φωτο…γράφει την ιστορία μας’’, εργάστηκαν πολλοί.

Ακούραστα, για να υπάρχει πλέον, η ιστορία που μιλά για το χωριό, μέσα από τις φωτογραφίες του.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί τους πάντες γι΄αυτή την συνεργασία, πιστεύοντας ότι έπραξε το καλύτερο δυνατόν σε ότι αφορά το χρέος προς τον τόπο του και τους παλαιότερους που εγκαταστάθηκαν εκεί, εδραιώθηκαν και στους νεότερους που συνεχίζουν με το ίδιο σθένος την πορεία προς το μέλλον.

 

Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνης Αντώνης Μπουρδάνης, έκανε την εξής δήλωση:

‘’ Πιστεύω ότι αυτή η Ιστορία πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Οφείλουμε να κρατήσουμε ότι αποτυπώνεται μέσα από τις φωτογραφίες ως ‘’κόρην οφθαλμού’’, όχι γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε την Κινέζικη παροιμία που λέει ότι ‘’μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις’’, αλλά γιατί πρέπει να πριμοδοτήσουμε την Ελληνική ψυχή, την τοπική παράδοση, που μέσα από αυτή  την απλή καθημερινότητα μπορεί και γράφει Ιστορία με άπειρες λέξεις’’.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του

Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνης

Η Γραμματέας του

Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνης

 

 

 

 

Αντώνης Μπουρδάνης

Χρυσή Σαμάνδη

 

 

( categories: )