Υπογραφή σύμβασης για το Open Mall

Printer-friendly version
open_mall.jpg

Το έργο δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την όψη του κέντρου της Έδεσσας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλέγμα έργων και δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Έδεσσας και του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π Ανταγωνιστικότητα, στο πρόγραμμα των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, με προϋπολογισμό 1.822.488,90€.

Σήμερα υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας, το έργο «Αναβάθμιση δημόσιου χώρου μέσω αναπλάσεων», με προϋπολογισμό σύμβασης 1.088.385,88 €. Στη διαδικασία υπογραφής παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, κ. Νεκτάριος Ελμαλόγλου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Αναστάσιος Μποζίνης, τονίζοντας την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων.

Το συνολικό έργο αφορά αναβάθμιση του αστικού χώρου στο κέντρο της πόλης, με αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, ανάπλαση της πλατείας Μεγάλου Αλεξάνδρου, φυτεύσεις δεντροστοιχιών και πρασίνου, προμήθεια αστικού εξοπλισμού για μία πιο ασφαλή και φιλόξενη πόλη (παγκάκια, κάδους σκουπιδιών, σήμανση, διακοσμητικά κολωνάκια, οριοθέτηση χώρου πεζών), πληρέστερο οδοφωτισμό, υπογειοποίηση καλωδίων του δικτύου ΔΕΔΗΕ, συστήματα κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης, ψηφιακή σήμανση με ηλεκτρονικές πινακίδες και free wifi στο κέντρο της πόλης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Επίσης, μέσα από το έργο θα ωφεληθούν άμεσα οι επιχειρήσεις της πόλης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ανακαίνιση της όψης τους και οριζόντιες δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος και έμμεσα το σύνολο της αγοράς της πόλης, που αναβαθμίζεται αισθητά.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, κ. Νεκτάριος Ελμαλόγλου, δήλωσε τα εξής:

«Το όνειρο για δημιουργία μίας αγοράς – αξιοθέατο υλοποιείται με το Κέντρο Ανοιχτού Εμπορίου που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία Εμπορικού Συλλόγου και Δήμου Έδεσσας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζει τον κόπο να δείξουμε υπομονή κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων, καθώς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο της αναβάθμισης της αγοράς της Έδεσσας».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, κ. Αναστάσιος Μποζίνης, τόνισε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά και περήφανος για τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της αγοράς της πόλης, έτσι ώστε να είναι πιο θελκτική στους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, καθώς θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη τουριστική κίνηση που υπάρχει και προς όφελος της τοπικής αγοράς. Συντονίζουμε τις δράσεις μας με τον Δήμο Έδεσσας και τους άλλους φορείς για να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, σχολιάζοντας την υπογραφή της σύμβασης για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Έδεσσας στα πλαίσια του Open mall δήλωσε:

«Είναι το μεγαλύτερο έργο από μία σειρά έργων και παρεμβάσεων που υλοποιούμε στο πλαίσιο του Open Mall, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Έδεσσας. Ένα μεγάλο έργο που θα αναμορφώσει την αγορά και το κέντρο της πόλης μας.

Θέλω να τονίσω όμως ότι ήδη υλοποιείται το μεγάλο έργο της αισθητικής και λειτουργικής ενοποίησης του εμπορικού με το τουριστικό κέντρο της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της πόλης και αναμένεται να αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, που καλούνται να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Παράλληλα, ξεκινάει το έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του Κανναβουργείου ως συνεδριακού κέντρου και επισκέψιμου χώρου, ενώ ακολουθούν σημαντικά έργα ανάπλασης.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα νέο τοπίο για την Έδεσσα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την πόλη, πάντα με σεβασμό στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά της. Πρέπει να τονιστεί ότι τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται  θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ως επί μέρους στοιχεία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη στήριξη της αγοράς της πόλης και της βελτίωσης του αστικού της ιστού».