Δήλωση για τους Φορείς Διαχείρισης και τη Βεγορίτιδα

Υποβλήθηκε από press dhmou edessas στις Πέμ., 25/01/2018 - 12:37
Printer-friendly version

Την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και της λίμνης Βεγορίτιδας, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε με κάθε τρόπο.

Κατ' αρχάς είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Βεγορίτιδα ανήκει κατά μεγάλο μέρος στο Δήμο Έδεσσας, που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και επιπλέον υπάρχει και η Λίμνη Άγρα, που συνδέεται άμεσα με τη Βεγορίτιδα και μέσω αυτής με τις υπόλοιπες λίμνες του λεκανοπεδίου Αμυνταίου. Είναι ανεύθυνο να συνδέεται κάτω από την ίδια ομπρέλα η λίμνη της Καστοριάς ή του Πολυφύτου με τη Βεγορίτιδα και να μένει εκτός η λίμνη του Άγρα. Δείχνει άγνοια και επικίνδυνη προχειρότητα!

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας έχει ξεκινήσει μία πολύ σημαντική προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι συντάσσομαι με τις θέσεις τους και την πρόταση για σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πέντε λιμνών: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα και Άγρα. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω και τον ποταμό Εδεσσαίο με τους Καταρράκτες της Έδεσσας, ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο, καθώς είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που βρίσκονται εντός αστικού χώρου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σύνθετο και ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει το κρίσιμο μέγεθος για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Πρέπει να καταλάβουν οι Κυβερνώντες, που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτούμε να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε με τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας για την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας, αλλά και την ανάπτυξη που οφείλουμε να κάνουμε με σεβασμό στο οικοπολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. Ένας Φορέας Διαχείρισης για τις πέντε λίμνες και τον Εδεσσαίο ποταμό με τους Καταρράκτες της Έδεσσας!

Έχω ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο συνάντηση, στην οποία θα προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να του εκθέσουμε από κοινού τις απόψεις μας.

 

Δημήτρης Γιάννου

 

 

Δήμαρχος Έδεσσας